sobota, 21 marca 2020

WIOSNA



Zmiana w Naturze, ale także w naszej psychice, w naszym ciele, w naszym duchu, ponieważ jesteśmy częścią Natury, świadomie lub nieświadomie przechodzimy przez zmiany lub doświadczamy tych zmian. Słowo „wiosna" pochodzi z łacińskiego „vēr”, ktòre z kolei wywodzi się z sanskrytu - „vas ”, czyli „połysk”, „blask". Wiosna oznacza zatem pierwsze rzeczy, ktòre lśnią - wyraźne odniesienie do okresu odrodzenia po zimowym letargu. 
Dostosujmy się do Natury, zmiana musi nastąpić także w naszej psychice, w naszej duszy: znów nastąpi równonoc, to znaczy równowaga między światłem a ciemnością, dni mają taki sam czas trwania jak noce. Wszystkie nasiona (przypominam, że pszenica, chleb, jest pod śniegiem), nad którymi medytowaliśmy w okresie zimowym, teraz widzą światło, dlatego rodzi się okres tworzenia. Jest to czas Feniksa, przywracanie do życia, zabliźnianie lub uleczenie tego, co w nas umarło (rozczarowania, urazy, porażki, nieudane relacje itp.). Czas ciepła również w żołądku, w jamie brzusznej. Zacznamy więcej się poruszać,  co sprzyja trawieniu; spacery na świeżym powietrzu sprawiają, że przetrawiamy również myśli i ideały. Wiosna w Kabale związana jest z literą Alef, z początkiem, w Księdze Przemian Ching z pierwszym heksagramem, twórczym niebem, a w Tarocie z Magikiem, kuglarskim rzemieślnikiem tajemnicy.
Ciało zaczyna się ubierać lżej, ròwnież dusza powinna uwalniać się od ciężaròw i napięcia - powietrze, trawy i kwiaty są zdrowe, lekkie, wykorzystujmy je, aby dotlenić ducha. To samo dotyczy pożywienia ... wiosna to okres lekkości, mniejszej ilości kalorii. Zima odchodzi, więc ponieważ wątroba i woreczek żółciowy są bardzo aktywne, spożywajmy więcej zbòż, takich jak jęczmień, pszenica, orkisz, owies, a także zielone warzywa liściaste. Mile widziane kwaskowate smaki (ocet, cytryna), lekkie i orzeźwiające potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz